Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

...παλεύουν να φτιάξουν παζλ!


Ένα πολύ ενδιαφέρον και δημιουργικό χόμπυ είναι η κατασκευή παζλ. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, δεν έχουν όλοι την παρατηρητικότητα ή υπομονή για να κατασκευάσουν ένα παζλ από την αρχή μέχρι το τέλος εύκολα και γρήγορα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια βήματα για να βοηθηθούν και οι πιο αρχάριοι από μας και να νιώσουν τη χαρά της ικανοποίησης με την επιτυχία. 
  1.  Κατ’ αρχάς θα πρέπει να βρείτε μια επιφάνεια αρκετά μεγάλη, ώστε να χωράει όλο το έργο όταν θα είναι έτοιμο και ένα χαρτόνι ή μια σκληρή επιφάνεια, την οποία να μπορείτε να μετακινείτε. Πρέπει να είναι λεία, καθαρή και επίπεδη.
  2. Αφού ανοίξετε λοιπόν τη σακούλα με τα κομμάτια, παρατηρείστε προσεκτικά όλη την εικόνα στο κουτί και ύστερα απλώστε τα κομμάτια μπροστά σας με το χρωματισμένο μέρος του κάθε κομματιού να κοιτάει ψηλά, για να το βλέπετε.
  3. Στη συνέχεια θα ξεχωρίσετε όλα τα κομμάτια που αποτελούν το περίγραμμα του παζλ και με τις γωνίες θα κάνετε την αρχή, έτσι όταν ολοκλήρωσετε το μέρος αυτό θα έχετε μια ιδέα για την αναλογία του  μεγέθους της εικόνας  με του παζλ.
  4. Το επομενο βήμα ίσως είναι το πιο βαρετό, θα σας σώσει ωστόσο από πολύ κόπο και χρόνο αργότερα. Χωρίστε όλα τα κομμάτια σε ομάδες σύμφωνα με το χρώμα ή την περιοχή που νομίζετε ότι ταιριάζει.
  5. Τώρα βάλετε στην άκρη την ομάδα με τα κομμάτια που είναι όλα ίδια, αυτά δηλαδή που δείχνουν το φόντο της εικόνας, ουρανό, έδαφος, θάλασσα κλπ. Συνήθως αυτά είναι τα πιο σκούρα κομμάτια, κάποια αππόχρωση του μαύρου ή του μπλε.
  6. Τέλος αρχίστε με την κατασκευή του μέρους της εικόνας με τα λιγότερα κομμάτια και τις περισσότερες λεπτομέρειες, είναι το πιο εύκολο για να ταιριάξετε. Ύστερα το παζλ θα πάρει μορφή μόνο του και θα βγει το μεγαλύτερο μέρος με αυτόν τον τρόπο. Στο τέλος όμως, όταν θα σας έχουν μείνει μόνο τα κομμάτια που είναι όλα ίδια, αυτά για το φόντο, θα το παίξετε λίγο με ένστικτο και λίγο με τύχη, αλλιώς δε λύνεται.
Όταν ολοκληρώετε όλο το έργο μάλλον θα θέλετε να το κορνιζάρετε. Λοιπόν, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές κόλλες για τα παζλ, έχουν σφουγγαράκι στην άκρη και οδηγίες χρήσης. Χρειάζεστε μερικές συμβουλές όμως που δεν αναφέρονται πάνω στο μπουκαλάκι, όπως ότι το παζλ πρέπει να βρίσκεται πάνω στην επιφάνεια που μπορείτε να μετακινήσετε και να είναι απόλυτα επίπεδη όταν θα την χρησιμοποιείτε. Για να είστε σίγουροι πάντως για τη δράση της κόλλας περάστε το έργο δυο χέρια, δηλαδή περάστε το όλο μία φορά, αφήστε την να δράσει και μετά ξαναπεράστε το. Κάτι τελευταίο, μην το αφήσετε πολλές μέρες μέχρι να το κορνιζάρετε, η κόλλα αυτή τραβάει πολλή σκόνη και χάνει τη γυαλάδα της. Φυσικά και δεν πρέπει να χάσετε ούτε ένα κομμάτι. Καλή αρχή λοιπόν και υπομονή!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου